Wêranşar yeniden halkın olacak

Riha’nin Wêranşar ilçesinde 2019 seçimlerinde yapılan hileler sonucu HDP’nin kaybettiği açıklanan belediyenin, DEM Parti’nin oy patlaması yaparak ciddi bir farkla kazanması bekleniyor.

YEREL SEÇİM

DEM Parti adaylarının yoğun bir çalışma mesaisi verdiği Wêranşar’de halkın DEM Parti’ye ve adaylara ilgisi de çok yoğun hissediliyor. Wêranşar seçim büroları Ramazan olmasına rağmen günün her saati dolup taşıyor.

Önceki yerel seçimlerinde sahte oylar, oy sayımlarında yaşanan usulsüzlükler sonucu 757 oy farkla AKP’nin kazandığı ilan edilen ilçede, AKP’ye ve mevcut belediye başkanına tepkiler çok fazla. DEM Parti Adayları Bedriye Yorgun ve Serhat Dicle İnan, ilçede sevilen ve saygı duyulan isimler. Bedriye Yorgun ile yoğun mesaisi arasında seçim bürosunda yaptığımız görüşme sırasında da halkın ilgisini hissettik. Özellikle kadınların yoğun ilgisi dikkatlerden kaçmıyordu. Wêranşar halkı günlük sorunlarını dahi başkanlara paylaşarak, onların görüşlerini merak ediyor, önemsiyordu.

Bedriye Yorgun, öncelikle geçen seçimlerde yaşananları hatırlattı: “Geçen seçimde Wêranşar’de partimiz kaybetmedi, ancak geçen dönem sandıklarda yeteri kadar görevlilerimizin olmaması, belli yerlerde oyların paket halinde kullanılması, halkın iradesinin sandığa yansımaması ve sandıktan çıkma halinin de çok sağlıklı olmadığına dair çok veriler var. Onu belirtmek isterim. Örneğin, geçen dönem merkezdeki sandıklardan iki tanesinde sıfır oy almamız tesadüf olmasa gerek. Bizim bir saha gezimizde AKP’nin kendi sandık görevlisi, ‘Benim bulunduğum sandıkta 81 tane oy çıkmıştı, yanına bir sıfır koyduk, 810 oy oldu’ demişti. Bilindiği gibi geçen dönem Wêranşar’de 700 küsür oyla kaybettik.”

HER MAHALLEDE ÇOŞKUYLA KARŞILANIYORUZ

İlçede ciddi bir sevgi ve coşkuyla karşılandıklarını belirten Yorgun, AKP’lilerin bile kendilerine yöneldiğini, AKP’li belediye başkanını eleştirdiğini söyledi. Yorgun, şunları dile getirdi: “Bu dönemde şunu söyleyebilirim, saha da çok ciddi bir çoşku ve sıcaklıkla karşılaşıyoruz. Herkeste çok ciddi bir beklenti oluşmuş, bizim kazanacağımıza dair. Geçen dönem AKP’ye oy vermiş insanlar karşımıza çıkıp çok rahatlıkla ‘evet biz oy vermiştik, hani belki iktidar partisidir, kayyumdan sonradır, bir hizmet görürüz diye düşündük ama olmadı ve biz bugün hiçbir belediyecilik hizmetini almadık’ diyebiliyor. Mevcut belediyenin bir aile belediyesine dönüştüğünü, halkın olanı kendi yakınlarına dağıttıkları meselesini ifade ettiler. Büyük bir umut ve beklenti var. Hırsızlık ve hileler konusunda halkı tarafından uyarılıyoruz. Kadınların ilgisi bize çok fazla.”

120 YILDA TEK HİZMET DÖNEMİ

Wêranşar Belediyesi’nin 1904’te kurulduğunu; 120 yıllık belediyecilik tarihinde sadece ve sadece 17 yılında Kürt siyaseti tarafından yönetildiğini, sadece bu aralıkta hizmet gördüğünü anımsatan Yorgun, şöyle devam etti: “Yolların yapıldığını, çocuklar için parklar yapıldığını, gençlere spor kompleksinin yapıldığını, belediye binasının, buğday pazarının, sanayi bölgesinin alt yapısının yapıldığını, sokakların döşendiğini ve çamurdan kurtulduklarını ifade ediyorlar. Yine daha demokratik bir işleyiş olduğunu, bir sorunları olduğunda belediyeye girebildiklerini söylüyorlar Biz bu dönemde belediyenin kapısından giremedik, diyorlar. Bir rakam vermeyi doğru bulmuyorum, ancak ciddi bir farkla belediyeyi kazanacağımızdan ve halk ile birlikte yöneteceğimizden şüphemiz yok.”